Monday, 2 July 2012

MENUNGGU KEMTIANMU 3


20 tahun berlalu...
Nurul Isabella menarik bagasinya sambil melambai tangannya sebaik saja terpandang mummy kesayangannya..Lama sungguh dia tak bertentang empat mata dengan mummynya itu.Ketika umurnya masih 10 tahun,dia dihantar ke luar negara. Dia sendiri tak mengerti mengapa dia mesti duduk berjauhan dengan keluarganya.
"hai,mum..."
"dah besar panjang anak mummy nie..Macam mana hidup dengan aunty Fara?"
"seronok sangat,mummy.aunty dah macam mama Is sendiri..Dia layan Is dengan baik sekali."
"baguslah begitu."
Ketika di car park,Isabella menoleh ke arah food court sebelum melangkah masuk ke dalam perut kereta.Eh?Siapa perempuan yang memandang mummy tak berkelip tu?Isabella memerhatikan perempuan itu tidak berkelip..Siapa dia??Kenapa dia memandang penuh dendam?
Isabella terus terkedu bila perempuan itu menoleh ke arahnya sambil tersenyum. Cepat-cepat Isabella menundukkan kepalanya.Bila dia angkat kepalanya semula, perempuan itu sudah tiada ditempatnya?
"Is pandang apa tu?"
"err,tak ada apa-apa,mummy."
Sepanjang perjalanan Isabella diam tidak berkutik.Siapa perempuan tadi itu?Kenapa dia nampak macam tak suka pada mummy?Kenapa dia senyum dekat aku tadi? Kenapa?
"nenek  still duduk dengan mummy ke?"
"yelah,kenapa Is tanya macam tu?Is tak suka nenek ke?"
"bukan macam tu,Is perasan yang bila Is balik bercuti tahun lepas,nenek macam tak senang dengan kehadiran Is dekat rumah tu."
"perasaan Is saja."
Sampai je dihadapan rumah banglo dua tingkat,Isabella mengeluh.Entah mengapa,dia tidak senang dengan keadaan dan suasana di dalam rumah itu.Bila berada di dalam rumah itu,hanya perbalahan akan berlaku.Langsung tiada ketenangan.
"Isabella...."
Sayup-sayup kedengaran di cuping telinga Isabella suara perempuan memanggil namanya.Kepalanya menoleh ke kiri kanannya mencari gerangan yang memanggilnya sebelum melangkah masuk ke dalam rumah.
"Is rehat dululah.Papa balik lewat hari nie."
"ok,mummy."
Isabella terus memanjat anak tangga ke tingkat atas untuk ke bilik.Badan masih letih lagi.Badan Isabella sentiasa meremang semasa memanjat anak tangga.Kenapa dengan aku nie?
"Isabella...."
"siapa tu?Jangan main-main.."
"saya yang awak nampak tadi.."
Bila nampak perempuan yang dia nampak tadi berdiri di dalam biliknya,Isabella terus rebah di atas lantai.Mungkin disebabkan penat dan terkejut...

BERSAMBUNG...

-->

No comments:

Post a comment